HTML

angol főiskola

Angol főiskolát csinálunk Magyarországon. Angol rendszer szerint tanítunk, angol módra gondolkodunk. Angol és Magyar tapasztalatainkat szeretnénk megosztani.

Friss topikok

  • angoliskolás: Update: Angol partnereink véleménye a tárgyalásokról: "It was a real pleasure to meet you and Greg... (2012.06.04. 09:34) A vendégszerető magyarok

Címkék

16 évesen érettségi - hogyan tovább?

2011.07.28. 15:10 angoliskolás

  Az a jó a munkámban, hogy szinte minden nap új problémával találkozom és meg kell oldani. A mai napi kérdés az volt a főiskola felé, hogy jelentkezhet-e olyan diák, aki még csak 16 éves. Nem is értettem a kérdést, de kiderült, hogy például a nepáli diákok 16 éves korukban érettségiznek. Hm. Persze ez nem gond, rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, jöhetnek. Igen ám, de mivel ezek a diákok még nem nagykorúak, a beutaztatásuk sem egyszerű. 

Erről jutott eszembe, hogy a legtöbb amerikai filmben létezik a sztereotípia, hogy az indiai cserediákok általában zsenik, náluk 19 évesen már végzősök a főiskolások, stb. De ez csak azért van, mert ha 16 évesen érettségizik, és rögtön felveszik, akkor 19 évesen már valóban rendelkezhet egy Bachelor diplomával. Aztán ezzel kimegy az USÁ-ba, ahol még nagykorúnak sem számít, de már diplomás ember. Végülis innen nézve érthető a csodálkozás. 

Vagy két hete egy barátom mesélte, hogy a fia 11. évfolyamon tanult itthon. Ösztöndíjat kapott az USÁ-ba. Ki is ment, de mivel a kintiekhez képest jóval tanultabb volt, áttették egy végzős osztályba. Kint letette az érettségit, majd hazajött és szólt az iskolájában, hogy akkor most ő itt végzett, köszöni szépen. Természetesen nem fogadták el, annak ellenére, hogy hivatalos államközi egyezmény biztosítja, hogy kölcsönösen elfogadjuk egymás képesítéseit. A fiú gondolt egyet, leült a net elé, kicsit keresgetett, majd megtalálta magának az Uttrechti Egyetemet, akik tandíj fejében boldogan felvették. Megjegyzem a tandíj nagyjából annyira jött ki, mint ha mondjuk a Corvinusra járna, tehát semmivel sem járt rosszabbul. Sőt! Egy évet spórolt, hamarabb kezdheti a munkát, hamarabb indul a karrier, stb. 

Egyszerűen az nem fér a fejembe, hogy magyar oktatási rendszer miért ilyen fafejű? Miért nem tudunk rugalmasabbak lenni? Miért nem tudjuk követni a piac elvárásait, de ha azt nem is, legalább miért nem tudjuk követni a trendeket? Miért hagyjuk, hogy az okos, tehetséges fiatalok máshova menjenek tanulni, és miért nem könnyítjük meg, hogy okos, tehetséges külföldi fiatalok nálunk tanuljanak, nálunk telepedjenek le, a mi országunknak hajtsanak hasznot?

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás külföld bevándorlók

A bejegyzés trackback címe:

https://angolfoiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr83107284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása