HTML

angol főiskola

Angol főiskolát csinálunk Magyarországon. Angol rendszer szerint tanítunk, angol módra gondolkodunk. Angol és Magyar tapasztalatainkat szeretnénk megosztani.

Friss topikok

  • angoliskolás: Update: Angol partnereink véleménye a tárgyalásokról: "It was a real pleasure to meet you and Greg... (2012.06.04. 09:34) A vendégszerető magyarok

Címkék

Diploma, nyelvvizsga, de szép mind a kettő

2011.07.27. 10:23 angoliskolás

 Úgy látszik, minden napra jut valami. Most azt olvastam(http://index.hu/belfold/2011/07/26/nyelvvizsgahoz_kotik_a_felvetelit/), hogy kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez. Értem, hogy miért az ötlet. Botrányos, hogy az államvizsgázott hallgatók komoly százaléka azért nem kap diplomát, mert nincs nyelvvizsgája. Nem gyakori ez, de tökéletesen egyetértek a kezdeményezéssel. Hoffmann Rózsa azt nyilatkozta az MTI-nek pár hete, hogy a felsőoktatás nem a középszernek való és mivel mi külföldi intézmény vagyunk, sokkal érzékenyebbek vagyunk a nyelvtudás hiányára. El kell végre fogadni, hogy nem kell mindenkinek egyetemre vagy főiskolára járnia! 

A felsőoktatásba az a magasan képzett ambiciózus réteg kerüljön, amelyik később valóban hasznára lesz Magyarországnak. Igazából azt nem értem, hogy idáig miért nem volt kötelező a nyelvvizsga. Ha lenne beleszólásom a felsőoktatási politika alakításába, én biztos, hogy visszahoznám a felvételi intézményét is. Vagy legalábbis kötelezővé tenném az emelt szintű érettségit a jelentkezéshez. 

Mindezek mellett praktikus oka is van annak, hogy örülnék a kötelező nyelvvizsgának. A diákok a középiskolában sokkal egyszerűbben és nagyobb arányban teszik le a vizsgát, mint később bármikor. Ekkor még rendszeres nyelvórái vannak, az agya is akkor fog a legjobban. Egyetemen ugyan vannak lektorátusi órák, de hát akkor már - önszorgalomból - sokkal nehezebb. A tapasztalat az, hogy aki középiskolában nem szerzi meg a nyelvvizsgát, annak jó eséllyel a diplomaátadója is ezért fog csúszni. 

Persze a realitás is más, hiszen ehhez a tervhez az szükségeltetne, hogy minden középfokú oktatási intézményben minden nyelvtanár legalábbis elfogadható szinten tudjon tanítani és meglegyen hozzá a megfelelő nyelvtudása is. Ezen azért volna még mit javítani! 

Szóval a lényeg, hogy nyelveket kell tanulni, nyelveket kell tudni, merni kell használni és el kell fogadni, hogy nyelvtudás nélkül hiába vagyunk Európa közepén, ezt kihasználni nem tudjuk. 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás felvételi diploma nyelvvizsga

A bejegyzés trackback címe:

https://angolfoiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr733103615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása