HTML

angol főiskola

Angol főiskolát csinálunk Magyarországon. Angol rendszer szerint tanítunk, angol módra gondolkodunk. Angol és Magyar tapasztalatainkat szeretnénk megosztani.

Friss topikok

  • angoliskolás: Update: Angol partnereink véleménye a tárgyalásokról: "It was a real pleasure to meet you and Greg... (2012.06.04. 09:34) A vendégszerető magyarok

Címkék

Amikor a pontok nem érnek

2012.07.31. 11:06 angoliskolás

Egy hete kiderültek a ponthatárok, sokan örülhettek, akik az általuk kívánt felsőoktatási intézménybe bekerültek, többen szomorúan vették tudomásul, hogy nem tudták a szak felvételi követelményeit teljesíteni, de akadtak olyanok is, akik hiába rendelkeztek elegendő ponttal, mégsem nyertek felvételt oda, ahova szerettek volna.

Furcsán hangzik igaz? Szerintünk is. Na de nézzük meg, hogyan is van ez!

Tegyük fel, hogy több éve dolgozol egy cégnél, diploma nélkül, az előrejutásodhoz azonban elengedhetetlen lenne a felsőfokú végzettség megszerzése. A cég még támogat is abban, hogy megkezd a tanulmányaidat a legközelebbi főiskola levelező tagozatán, ígéretet kapsz, hogy a vizsgákra elengednek, ha tanulnod kell, biztosítanak hozzá szabadidőt.

A megfelelő szak levelező tagozaton állami és költségtérítéses formában is indul, megjelölöd hát mind a kettőt. Az érettségid annak idején jól sikerült, közben szereztél egy szakmát is, ami plusz pontot jelent, szóval az előző évi ponthatárok alapján reális esélyed van az államilag finanszírozott képzésre bekerülni. De ha nem sikerül, akkor sem esel kétségbe, mert a költségtérítésesre biztos vagy benne, hogy mindenképpen bejutsz, és ha összébb kell is húzni a családi költségvetést, valahogy csak ki tudod fizetni, ha más nem diákhitelből.

Miközben várod a ponthatárok kihirdetését, hogy megtudd, kell-e majd költségtérítést fizetned, már tervezgeted, hogy hogyan egyezteted össze a tanulmányaidat a munkáddal, mennyit kell utaznod majd az otthonod és a főiskola között.

Majd amikor megnézed a ponthatárokat először nem is érted hirtelen mit is jelent a rövidítés: n.i.

A szak levelező tagozaton nem indul. Sem államilag finanszírozott sem költségtérítéses formában.

A konkrét eset a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai karának kertészmérnöki szakával történt.

Egyedül államilag finanszírozott nappali tagozaton indul a képzés a ponthatár itt 262 pont. A többi meghirdetett, nappali költségtérítéses, levelező államilag támogatott és levelező költségtérítéses képzés sem indul. Tehát hiába rendelkezik valaki az államilag támogatott képzéshez szükséges 262 feletti ponttal, mégsem vehet részt az általa kiválasztott levelező képzésen még költségtérítéses formában sem.

Kertészmérnöki szak az országban több helyen, Budapesten, Debrecenben, Gyöngyösön, Veszprémben és Gödöllőn érhető el ezen kívül, azonban Kecskeméthez közel teljes állásban dolgozva komoly nehézséget okoz az összes előadásra és vizsgára eljutni ilyen távolságból.

Ezen felül a pótfelvételi során nem garantált, hogy hirdetnek még helyeket ezekre a szakokra, az pedig teljesen biztos, hogy államilag finanszírozott hely már nem marad.

Ti hallottatok mástól ilyen esetről?  Járt még valaki pórul másik képzéssel, ami a meghirdetés ellenére végül nem indult?

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://angolfoiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr294688322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása